paraty_080909_01

I can’t honestly remember who led me to this, but I remember them saying something about wishing this was their new summer home. I can’t agree more. The Paraty House, in Paraty, Brazil, was designed by Marcio Kogan Architects.

It’s “two reinforced concrete boxes, sit atop each other, connected on the mountainside of one of the islands of the colonial city of Paraty and Angra dos Reis (between São Paulo and Rio de Janeiro), like two modern prisms between the large colossal stones of the Brazilian coast.

The building projects outward from the mountain, almost onto the beach, in an 8m cantilever. The house finds balance in the topography of the land, creating an extensive open doorway and living space in the practically untouched nature. Paraty House features a furniture collection showcasing 20thcentury design, including works by many well-known artists.

The residents arrive by boat. After stepping out onto the sand a metallic bridge positioned over a crystal-lined reflecting pool leads to a set of stairs connecting to the lower volume. This volume contains the living room, kitchen and service area. The continual internal area has a 27m span and huge glass windows to take advantage of the view of the sea.

The same entrance stairs also lead to the upper volume that houses the bedrooms. In the front part of the house, retractile panels of eucalyptus sticks protect the bedrooms from the sun. The areas that face the mountain have small internal patios with zenithal lighting, and use exposed reinforced concrete, which grants a striking texture to the walls.

The entire top of the house is covered with terraces, used as observation decks for the residents, and as a garden for sculptures, medicinal plants and edible herbs.” [Via Contemporist]